De S is in de maand juf…

Ha ha, die heeft de klok horen luiden en weet niet waar de klepel hangt, maar huiswerkbegeleiding blijft leuk.
En zo’n opmerking blijft bij mij hangen. De S, welke woorden horen er bij december met een S?
Kijk maar hieronder naar mijn rijtje.
Sinterklaas natuurlijk. Wat een feest! Tenminste als je een beetje creatief bent als ouders. Heel veel ouders in Oosterheem hebben geen geld voor dure cadeaus, maar met goed opletten en slim inkopen, kom je een eind. Natuurlijk op onze eigen Speelgoedmarkt is/was veel te koop.
S van slingers. Kerstslingers hangen al aan diverse balkons in Oosterheem. Konden we daar maar eens mee zeggen: kom eens bij mij binnen op bezoek, want ik slinger maar wat rond. Heb verdriet, maar weet niet aan wie ik dingen kan vertellen. Wie luistert er nu naar mij? Ik slinger tussen gaan en niet gaan. Stel dat mensen die dat willen op die manier konden vertellen: kom maar, ik wil graag even praten!
S van stilte. Stil worden we van alle berichten om ons heen van mensen die verdriet hebben. Zo jong gestorven is de buurvrouw van Perron 28. Zij zou zeggen: Dans, Zing, Leef! Maar dat moet je dan wel kunnen! Dappere dochter en dappere moeder! Jullie gaan verder.
S van schreeuwen. Schreeuwen van de daken willen we het, dat wij een plek hebben in ons warme huis. Op de bank of aan de tafel. Praten, stil zijn, eten, meewerken. Alles kan en niets moet. Schreeuwen van de daken wil ik van alle onrecht dat mensen wordt aangedaan- dat mensen ook elkaar aan doen!
De S van Stille Nacht, Heilige Nacht. Waarom vieren we elk jaar Kerst? Omdat we er ieder jaar weer stil bij willen staan, hoe kwetsbaar het leven is dat God geeft. Een klein kindje in een stal ( ook weer een S). Maar dit kindje blijft niet klein. Gods Zoon gaat grote dingen doen. Met Kerst zie je het al gebeuren. Herders in het veld met hun schapen horen engelen zingen van Vrede op Aarde. Ze gaan naar de stal en vinden het kindje. Grote dingen met mensen gebeuren soms in het klein. Herders vertellen het verder. Vissers gaan mee met Jezus. Geen belangrijke ministers of koningen, maar gewone mensen. Gewone mensen die creatief moeten zijn met Sinterklaas, die stil worden van alles wat er gebeurt. Voor die mensen mogen we zeggen in december: Vrede op aarde en in mensen een Welbehagen.
De s van samen. Kom ook maar naar de Kerstlunch op 1e kerstdag. Daar komen we samen met het Nicolaasproject en Perron 28. We vieren samen Kerst van 13.00-15.00 uur. Om daarna weer al die andere maanden van het jaar in te gaan. Ben benieuwd welke letter januari heeft !