Wachten op…

De tijd voor Kerst is tijd van verwachten. Zoals je ook 9 maanden op een kindje wacht. Je bereidt je voor, je leest over de bevalling, je praat met andere ouders, je koopt de eerste kleertjes, je maakt het kamertje in orde, misschien bekleed je de oude wieg met een nieuw hemeltje?

Veel mensen wachten ergens op. Wachten op aandacht van hun kinderen. Zouden ze vandaag komen, zouden ze bellen? Of ze wachten op een baan. Zou deze sollicitatie lukken? Zal ik uitgenodigd worden? Of ze wachten op een huis, of op de schuldsanering.

Voor de één is wachten niet moeilijk, voor de andere duurt alles te lang. Mensen die weinig geduld hebben, kunnen slechter tegen wachten dan anderen. Maar als je wacht op een uitkering heeft het soms niet meer te maken met geduld of met karakter. Dan moet er gewoon eten op de plank komen! Dan moet je soms ongeduldig zijn, anders word je niet gehoord. Dát vind ik erg: dat je soms moet schreeuwen om gehoord te worden. Gehoord te worden om te krijgen waar je recht op hebt.

Jezus kwam op aarde, niet als een schreeuwerd, niet als een haantje de voorste. Maar als een klein kindje. Ja, als je dichtbij een baby bent, hoor je haar/hem wel. Maar verder weg? Mijn buren hebben een baby en ik hoor het kindje nooit huilen, terwijl de moeder zegt dat het best huilt.
Jezus dus als een baby. Wat zegt dat?
Dat God niet luistert naar schreeuwers, maar dat God kijkt naar mensen die hem nodig hebben. Dat zijn soms juist de mensen die je niet hoort. De mensen die van zichzelf denken dat ze niet waardevol zijn, die dingen hebben meegemaakt waarvan ze denken: dáár heeft God toch niets mee te maken. Mij wil Hij vast niet zien. Die mensen wachten niet eens meer. Die denken dat het toch nooit wat wordt.

Dan is hier de boodschap: God hoort je wel en God wil wel naar je omkijken! Juist voor ‘kleine mensen’ is hij bereikbaar. Je mag er zijn, hoe je ook bent. Waar wacht je nog op? Ga Hem maar zoeken. Juist in de kersttijd staan veel kerken open, zijn er veel diensten. Kom maar! Durf je niet over die drempel?
Kom dan naar Perron 28, welkom in ons huis aan de Maasstroom 28 en als je wilt, nemen wij je mee naar de kerk. Wil je gewoon praten, mee eten, er zijn? Prima! Er is altijd een luisterend oor voor je.